5 eines per ajudar als més petits a gestionar les emocions

“Em dic Júlia i tinc tres anys. M’agrada jugar amb els cotxes del meu germà, anar al parc i llegir contes  amb els meus pares abans d’anar a dormir. M’enfado si em treuen les meves joguines preferies y quan això passa em costa entendre el que sento. Necessito que m’ajudin a gestionar-me i a tranquil·litzar-me amb molt d’amor.”

Que sents al llegit les paraules de la Júlia? Et resulten familiars?

A continuació et mostraré 5 eines bàsiques que pots utilitzar per ajudar als més petits a reconèixer i gestionar les seves emociones. Aquestes eines s’han d’adaptar a l’edat i al desenvolupament de cada nen/a per tal de que siguin efectives.

  1. Dibuixa-la: Invita al nen/a a dibuixar en un paper la representació del que està sentint. Permet que ho faci amb total llibertat i deixant el temps que necessiti. Una vegada ha acabat és important parlar amb ell/ella preguntant-li si te color, si te algun so, si aquesta imatge la sent en alguna part del seu cos, etc.

niños-en-la-escuela

  1. Parla: Quan vegis que està més tranquil/la resulta de molta ajuda posar-li paraules a allò que està sentint. En el cas de ser molt petit i faltar-li vocabulari, pots preguntar-li: T’han fet tant de mal que ara necessites fer-me mal a mi?, Et sents enfadat?, etc. D’aquesta manera el petit/a només ha de respondre si o no i va comprenent tant el que li passa com la forma en que reacciona.

No-destruyas-la-autoestima-de-tus-hijos

  1. Cares: Creeu junts una taula de cares que representin els sentiments i utilitzeu-la preguntant-li: Alguna d’aquestes cares reflecteix com et sents? Si la identifica posa-li nom (ràbia, por, tristesa…) i parla-li sobre ella. Pots dir-li que tu també la sents ajudant a entendre que és normal sentir-la i fent que es senti compres i respectat.

trabajar las emociones con los niños

  1. Respiració: Pots ensenyar-li una tècnica de respiració lenta i concentrada. Resulta de molta utilitat ja que pot ser utilitzada en qualsevol moment i lloc. Podeu practicar-la junts contant lentament fins a quatre en cada inspiració i expiració.

descarga

  1. Opcions: Podeu crear junts una roda d’opcions per quan estigui enfadat, així podrà escollir una d’elles quan senti ràbia i expressar-la de manera no destructiva. Per exemple: xafar plastilina,expressar sentiment, dibuixar sentiments, anar a un lloc de la casa que li resulti agradable i respirar, fer una abraçada al seu ninot preferit, demanar una abraçada als pares, etc.rueda-opciones-1056x675

Per apropar-nos als més petits és imprescindible tenir present els següents punts:

  • Pensar que no ho estan fent per fer-te mal
  • Empatitzar amb el que estan sentint
  • Parlar des de la seva mateixa alçada, on els seues ulls es mirin amb els teus
  • Mantenir-te tranquil i parlar-li amb amor i acceptació
  • Respectar-lo, respectar-te i respectar la situació (pot ser que en algun moment sigui necessari agafar el nen i apartar-se del lloc on estàveu per seguir atenent-lo amb tranquil·litat)

Per acabar, cal destacar que la ràbia no és l’única emoció que els nens/es aprenen a gestionar. Practicant l’escolta activa, empatitzant i aplicant algunes d’aquestes eines pots ajudar-los amb els gelos, les pors, la tristesa i tots el sentiments que poden anar experimentant.

 

 

 

 

Deja un comentario