5 passos per fomentar el creixement i l’aprenentatge saludable dels més petits

Els pares poden començar a establir les bases per l’aprenentatge saludable dels seus fills i filles des de ben petits sense convertir-los en súper nadons.

Per afavorir el creixement cerebral saludable dels més petits cal prestar molta atenció als següents punts.

  1. Demostrar afecte, interès i acceptació.

Tots els nens i nenes manifesten des de ben petits la necessitat de pertinença a un grup i faran tot el possible per formar-hi part. Per tant, és realment necessari demostra’ls-hi que són importants amb abrasades, somriures i cures càlides i constants. Passar temps amb ells, demostrar curiositat per les seves activitats i escoltar-los a diari fomenta que es sentin estimats, acceptats i reforça el desenvolupament del seu cervell.

demostrar-afecto-ninos-hiperactivos

  1. Dedicar temps, parlem amb elles

Tots necessitem sentir que el que ens passa és important per les persones que més estimem. Una manera de demostrar als nostres fills que ens preocupem i interessem per ells és creant espais pel diàleg. En el cas dels més petits, nens i nenes que encara no han desenvolupat el vocabulari plenament resulta més complicat invitar a la conversa. Una manera eficaç de fer-ho és preguntant amb curiositat (preguntes que comencin per Que o Com) Que has fet avui a l’escola?, Com ho has passat?, Com creus que es pot solucionar el problema?…D’aquesta manera oferim la possibilitat de donar una resposta reflexiva, practicar el raonament i les habilitats lingüístiques.

Per la seva part els pares han de mantenir una actitud d’escolta activa.

Padres-e-hijos.jpg

  1. Utilitzi la disciplina positiva per ensenyar al nen, no per avergonyir-lo o castigar-lo

Els aprenentatges i la imatge que el nen/a crearà del món està directament relacionada amb quines són aquelles conductes i paraules que es repeteixen amb més freqüència. D’aquesta manera, la vergonya, els càstigs i la humiliació poden influir en la manera d’estructurar el cervell infantil.

Els nens i nenes responen bé a la disciplina eficaç administrada amb afecte, respecte i empatia.

i40909548

  1. Reconegui la singularitat del seu fill/a

Els nens i nenes aprenen coses d’ells mateixos i del món que els envolta observat i escoltant. Per tant cal tenir cura del que es diu sobre ells i sobre nosaltres mateixos ja que aquests seran els missatges que rebran i registraran dels seus pares o cuidadors creant la seva pròpia imatge. Aprendre a acceptar al nen o nena alimenta la seva autoestima, els ajuda a valorar les seves qualitats i capacitats i els anima a tenir la valentia de provar coses noves.

multiculturalidad

  1. Autocura

Prendre’s temps per cuidar-se és realment necessari per poder afrontar amb energia i consciència la criança del seu fill/a.

Podràs ser millor pare o mare si estàs descansat i satisfet amb la teva pròpia vida. Per tant, és realment imprescindible que t’escoltis i atenguis les teves necessitats com a dona/home, realitzant exercici físic, cuidant l’alimentació, dormint bé, quedant amb les persones importants, etc.

El nen o nena aprendrà a respectar-te i respectar-se al veure tu també ho fas. A més, podreu crear dinàmiques més saludables si estàs calmat, descansat i content que no si estàs fatigat i ressentit.

db65803a1dfd1ed9b070bc01b6f21c35

 

Deja un comentario